Hva er humant papillomavirus (HPV)

Humant papillomavirus (HPV) er en svært vanlig virusinfeksjon som kan overføres gjennom seksuell kontakt. Det finnes flere forskjellige typer HPV, og noen av dem kan øke risikoen for å utvikle celleforandringer i livmorhalsen, som igjen kan utvikle seg til livmorhalskreft.

Livmorhalskreft er en form for kreft som utvikler seg i livmorhalsen, som er den nederste delen av livmoren som åpner mot skjeden. Det er den nest vanligste formen for kreft hos kvinner globalt, og HPV er den viktigste risikofaktoren for å utvikle denne sykdommen.

En viktig måte å beskytte seg mot HPV og livmorhalskreft er å vaksinere seg. Det finnes flere vaksiner som beskytter mot de mest alvorlige HPV-typene, og det anbefales at jenter og gutter vaksineres før de har seksuell debut.

I tillegg til vaksinasjon, er det viktig å ta regelmessige celleprøver og å være oppmerksom på risikofaktorer som å ha hatt flere seksuelle partnere og å ha hatt seksuell debut tidlig i livet. Det er også viktig å være oppmerksom på eventuelle symptomer som blødning etter samleie eller mellom menstruasjoner, smerte under samleie eller en økning i vaginal utflod.

Det er viktig å være klar over at HPV og livmorhalskreft kan forebygges og oppdages tidlig, og det å ta regelmessige celleprøver og vaksinere seg kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle sykdommen.

 

HPV test

Det er nå flere land som har innført HPV-testing som en del av screeningprogrammet for kreft i livmorhalsen. Dette skyldes at HPV-testing er mer følsomt for å oppdage celleforandringer enn celleprøve (Pap-prøve) alene. I noen land, som for eksempel Norge, har dette ført til at intervallet mellom prøver er økt fra årlige til hvert 3-5 år for de som har normal testresultat.

Enkelte land har også innført HPV-testing som primær testmetode, noe som betyr at det ikke tas celleprøve først, men at HPV-testen tas direkte. Dersom testresultatet er positivt, vil det bli gjort en celleprøve for å bekrefte funnene.

Det er viktig å merke seg at HPV-testing ikke erstatter vaksinasjon mot HPV. Vaksinen gir beskyttelse mot de vanligste HPV-typene som kan forårsake kreft, og anbefales derfor for unge jenter og gutter før de begynner å ha sex.

 

HPV vaksinen

HPV vaksinen er det viktigste tiltaket en kan gjøre for å beskytte seg mot livmorhalskreft.

HPV-vaksinen anbefales vanligvis for jenter og gutter i alderen 12-13 år, men den kan gis til personer helt opp til 26 år som ikke allerede har fått den. Dette er fordi vaksinen er mest effektiv før man har blitt eksponert for HPV-viruset gjennom seksuell aktivitet. Selv om man allerede har blitt seksuelt aktiv, kan man fremdeles dra nytte av vaksinen, spesielt hvis man ikke allerede er smittet med alle de typer HPV-virusene som vaksinen beskytter mot. Derfor kan det være lurt å snakke med helsepersonell om når det er best å ta HPV-vaksinen, spesielt hvis man er usikker på om man allerede har blitt eksponert for HPV-viruset.

Det anbefales at man tar HPV-vaksinen før man har blitt seksuelt aktiv, da vaksinen er mest effektiv før man har blitt eksponert for HPV-viruset. Men selv om man allerede har blitt seksuelt aktiv, kan man fremdeles dra nytte av vaksinen, spesielt hvis man ikke allerede er smittet med alle de typer HPV-virusene som vaksinen beskytter mot.

Det er viktig å snakke med helsepersonell om når det er best å ta HPV-vaksinen, spesielt hvis man har spesielle helsemessige forhold eller er usikker på om man allerede har blitt eksponert for HPV-viruset.

 

Antall doser av HPV-vaksinen avhenger av alderen til personen som skal vaksineres:

For barn og ungdom i alderen 9-14 år, anbefales to doser av HPV-vaksinen, med et intervall på 6-12 måneder mellom dosene. For personer over 15 år og eldre, anbefales tre doser av HPV-vaksinen, med første og andre dose gitt med 1-2 måneders mellomrom, og tredje dose gitt 6 måneder etter den første dosen.

Det er viktig å fullføre alle anbefalte doser for å oppnå maksimal beskyttelse mot HPV-infeksjon.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *