Sex skal ikke være smertefullt!
Hva er Dyspareuni?
Dyspareuni er den medisinske betegnelsen for smerter ved samleie og er en tilstand som dessverre er ganske normal og rammer 1 av 10 kvinner. Dette inkluderer kvinner som alltid har hatt smerter ved samleie og kvinner som i senere tid har utviklet smerter ved samleie. Under og etter overgangsalderen er dette enda mer normalt. På tross av at det er vanlig er det fortsatt et tabubelagt tema og forskerne antar derfor at det temaet er underrapportert. Heldigvis finnes det behandling. Årsakene kan være både fysiske og psykiske og det er viktig å identifisere dem for å få effektiv og langvarig behandling. Videre under kommer det til å handle kort om de mest vanligste årsakene. Unormale smerter ved samleie skal alltid undersøkes av lege eller spesialist da dette ikke er vanlig. Videre behandling kan hjelpe deg med å oppnå et godt og nytbart sexliv.
Psykiske årsaker
Uønskede smerter ved samleie kan før til konflikter i forholdet
Om du opplever smerter i forbindelse med samleie er det lurt å være åpen om dette til din partner. I de fleste parforhold er sex en viktig del og kan derfor føre til problemer. Mangel på god kommunikasjon kan føre til at partneren din enten unngår samleie med deg for å ikke påføre deg smerte eller føler seg avvist og tror du ikke lengre er fysisk tiltrukket. På sikt kan dette føre til problemer og i verstefall samlivsbrudd.
God kommunikasjon kan føre til forståelse og at dere sammen kan finne gode løsninger til et velfungerende sexliv. Om det er vanskelig å kommunisere på dette temaet på egenhånd er det mulig å kontakte en parterapeut eller sexolog for å få hjelp til dette sammen.
Fysiske årsaker
Det finnes som sagt mange fysiske årsaker til at samleie kan være smertefullt. Noen er enkle å løse, mens andre krever litt mere tid og innsats. Her kommer noen av de mer vanlige årsakene til smerter ved sex.
Ikke våt nok eller ikke kåt nok
Dette er en av de mest vanlige årsakene til smerte ved samleie. Ideen om at en kvinne blir våt bare ved første berøring er en myte som er nødt til å begraves. Årsaker kan være overgangsalder, bivirkninger av prevensjonsmiddel eller andre medisiner, hormonell syklus, stress, angst, at man ikke har lyst, eller at man bare ikke er tiltrukket av partner.
Om du mistenker at årsaken kan være på grunn av medisiner du står på kan du be din lege om hjelp til å finne en medisin med mindre bivirkninger. De fleste kvinner trenger seksuelt forspill før penetrering. Å bruke tid på forspill har også flere fordeler, siden det kan gi økt nytelse.
For noen er ikke forspill tilstrekkelig, og da kan glidemiddel hjelpe. Det finnes vannbasert, oljebasert og silikonbaserte glidemidler og hvilken som passer for deg kommer an på hva det brukes til og dine preferanser. Silikonbasert gir for mange best glid, men kan ikke brukes sammen med leketøy som er laget av silikon. Oljebasert kan brukes med leketøy, men ikke med kondom. Vannbasert er det mest allround produktet på markedet, men varer ikke like lenge som olje eller silikonbaserte produkter. Da finnes selvfølgelig den enkle løsningen som er å påføre mer når det trengs. Det er alltid lurt å utføre en prikktest på vulva for å utelukke ukomfortable og allergiske reaksjoner.
For deg som har smerter ved penetrering er riktig glidemiddel avgjørende. Vi har sett på ulike typer og anbefaler Viamax Organic Glide som er helt naturlig og økologisk som virker smertelindrende. Den kan kjøpes her.
Det pH-regulerte, veganske, vannbaserte glidemiddelet fra Kaerligs gir langvarig glideevne. Den kan kjøpes her.
Disse gir en naturlig følelse, er ikke klissete og kan brukes sammen med alle typer sexleketøy, dilatorer og med kondom.
Støtsmerter
Flere kvinner kan oppleve smerter om penis penetrerer for raskt eller dypt, uansett om man er tilstrekkelig våt eller ikke.
Skjeden vil slappe mere av og utvide seg med oppvarming, så det kan være lurt å starte forsiktig om du opplever slike smerter. Et tips kan være at du selv guider partneren din, både i fart og dybde. Om du har en partner med en større penis kan bestemte stillinger, som bakfra eller kvinnen på toppen, være smertefullt siden det kan støte mot livmor og livmorhals. Dette er ikke farlig, men kan føre til smerter og ubehag. Istedenfor at partner støter inn i deg, kan dere forsøke at du styrer bevegelsene.
Hudsykdommer og allergi
Det er normalt at de fleste kvinner opplever kløe og/eller svie i underlivet opp til flere ganger i løpet av livet. Eksem, psoriasis eller følsomhet for såpe, parfyme, vaskemiddel, glidemiddel, kondomer, hygiene artikler, sexleketøy og alt annet som kommer i nærheten av underlivet ditt kan potensielt skape en reaksjon. Vær forsiktig med nye produkter og prøv deg frem.
Noen kvinner kan få en mer alvorlig reaksjon kalt Linchen Sclerosus. Det rammer flest kvinner etter overgangsalderen og er ukjent hvorfor. Da oppstår det mindre hvite hudområdet på vulva og klitoris, som kan øke i størrelse og det kan dannes røde blodfylte blemmer. Sex blir vondt og vanskelig å gjennomføre. Normal behandling er med steroider, kortison krem eller salve for å kontrollere symptomene. Unngå parfymerte produkter og stramme klær for å redusere symptomene. Kontakt din lege ved slike symptomer.
Infeksjoner i skjeden
Soppinfeksjon, bakteriell vaginose og seksuelt overførbare sykdommer som klamydia, gonorea og herpes kan føre til smerter i underlivet. Om du har mistanke om at dette kan være årsaken til smertene du opplever, bør du oppsøke en lege slik at du kan få medisinsk behandling og symptomlindring. Hvis du har en partner er det viktig at begge får behandling, så dere ikke smitter hverandre i etterkant av behandling.
Endometriose
Det er normalt for kvinner med endometriose å oppleve smerter under samleie. Smerter ved samleie kan komme hver gang du har samleie eller i perioder, ofte i forbindelse med menstruasjon. Smertene kan være alt fra milde til alvorlige og kan vare opp til 48 timer etter samleie. Noen kvinner opplever smertene generelt ved samleie, mens andre kun opplever smerter ved dyp penetrering. Det er viktig å ha god kommunikasjon med sin partner, slik at dere kan ha sex uten smerter, med eller uten penetrering.
Vaginisme
Er en tilstand hvor musklene rundt skjeden spenner seg og strammer skjeden. Dette fører til smerter ved penetrering eller kanskje det ikke er mulig å penetrere. Smertene kan forekomme både inne i skjeden, eller uten på vulva, og det er viktig å søke hjelp hvis det vedvarer.
Årsakene kan være både fysiske og psykiske, og kan stamme fra alt mellom urinveisinfeksjoner, seksuelt overførbare sykdommer, traumer, eksem og mye mer. Behandlingen tilpasses årsaken. Terapi og fysioterapi kan gi god hjelp. Det er også anbefalt øvelser med dilatorer og/eller andre sexleketøy for å trene musklene rundt skjeden for å få de til å slappe av. Lese mer om vaginisme her.
Behov for behandling?
Sex skal handle om nytelse for alle parter så hvis du opplever unormale smerter under eller etter samleie bør du søke faglig hjelp gjennom din lege. Smerter er kroppens måte å si ifra om at noe ikke stemmer. Ofte vil legen eller gynekologen din klare å sette en diagnose fort og hjelpe deg med å bli bedre. En sexolog kan hjelpe deg med hvordan håndtere smerter og ditt parforhold enten under behandling eller videre i livet.
Om man bruker hjelpemidler som glidemiddel, dilatorer og sexleketøy kan man gjøre det sammen med partneren sin om man ønsker. Dette kan bli en positiv seksuell opplevelse så lenge dere klarer å kommunisere godt sammen. Vibrasjoner gjennom bruk av vibrator øker blodgjennomstrømningen, gir avspenning og kan dempe smerte. Flere studier innen nevrofysiologi viser til at vibrasjon gjennom eksempelvis vibrator øker blodgjennomstrømningen og gir smertelindring. Vibrator er derfor et godt alternativ i form av behandling av smertelindring ved ulike kvinnesykdommer.
Du finner en oversikt over våre utvalgte produkter under artikkelen «Kan en vibrator være like nyttefullt som en medisinsk dilator? Du kan også lese artikelen og kjøpe produkter her.
Kilder
https://www.sexogsamfunn.no/sex/seksuelle-problemer/smerter-i-skjeden/
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!